Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Η κατάρα του Ποσειδώνα

Το σκίτσο και το κείμενο αποτελούν προϊόν έρευνας, μελέτης και προσπάθειας των μαθητών, της Β Γυμνασίου,
Κοκκίνου Δ., Κορδελά Α., Νικολάς Τ. και παρατίθεται όπως μας το παρέδωσαν.



    Σήμερα το νερό είναι τόσο πολύτιμο όσο και η ελιά. Το νερό είναι απαραίτητο για να ζήσουμε χρησιμοποιώντας το συνέχεια στην καθημερινή μας ζωή. Καθώς οι καιροί έχουν αλλάξει η ελιά ίσως δε χρησιμοποιείται όπως παλιά. Οι παλιοί άνθρωποι χρειάζονταν το λάδι από την ελιά για να φωτίζονται στο σκοτάδι αλλά και να μαγειρεύουν. Σήμερα έχουν εφευρεθεί πολλά άλλα πράγματα που αντικαθιστούν την ελιά, αλλά δεν παύει να είναι απαραίτητη.
    Η ελιά συνδέεται και με την ονομασία της Αθήνας σύμφωνα με το μύθο της Αθηνάς. Ο μύθος μας παραδίδει ότι ο βασιλιάς Κέκροπας αποφάσισε να ζητήσει από τους θεούς έναν προστάτη και επειδή παρουσιάστηκαν δύο, η θεά Αθηνά που ήταν της σοφίας και ο θεός της θάλασσας Ποσειδώνας, έπρεπε να γίνει αγώνας μεταξύ τους, ποιος θα προσφέρει το πολυτιμότερο δώρο στην πόλη. Έτσι πρώτος ο Ποσειδώνας χτύπησε την τρίαινα στο έδαφος και αμέσως εμφανίστηκε ένα ρυάκι με γάργαρο νερό, δώρο πολύτιμο για την πάντα άνυδρη Αττική. Έπειτα η Αθηνά χτύπησε το δόρυ της και εκεί φύτρωσε μία μικρή ελιά. Ο Κέκροπας ως κριτής εντυπωσιάστηκε περισσότερο με το δώρο της Αθηνάς, όπως και οι γυναίκες της πόλης αφού παρείχε στην πόλη τροφή, λάδι και ξυλεία. Έτσι η Αθηνά έγινε από τότε η θεά-προστάτιδα της πόλης. Ο Ποσειδώνας, θυμωμένος που έχασε τον αγώνα, τιμώρησε την πόλη με το να μην έχει ποτέ επαρκές νερό. Επίσης καταράστηκε τους ανθρώπους να υποφέρουν από λειψυδρία, δηλαδή, ή  να βρέχει πάρα πολύ ώστε να τους καταστρέφει τις σοδιές και τα κτήματα δημιουργώντας πλημμύρες ή να μη βρέχει καθόλου με αποτέλεσμα να ξεραίνονται τα χωράφια και η πόλη να παθαίνει ξηρασία. Οι άνθρωποι τυφλωμένοι από την ταλαιπωρία της κατάρας ήθελαν να πάρουν εκδίκηση από τον Ποσειδώνα, που τους δημιουργούσε αυτά τα προβλήματα. Έτσι πήγαν στο ναό του Ποσειδώνα και καταστρέψανε όλο το ναό, μαζί με το άγαλμά του. Ο θεός της θάλασσας προσβεβλημένος από αυτή την πράξη των ανθρώπων, τους τιμώρησε ώστε οι θάλασσες τους να είναι μολυσμένες και οι απόγονοί τους να μην έχουν μεγάλη ποσότητα νερού για ύδρευση και άρδευση.
    Σύμφωνα με τον παραπάνω μύθο βλέπουμε ότι η κατάρα του Ποσειδώνα συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, αφού πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πόσιμο νερό και υποφέρουν. Επίσης σε πολλές περιοχές υπάρχει ξηρασία, λόγω έλλειψης νερού. Η μόλυνση των θαλασσών είναι ένα άλλο αρνητικό αποτέλεσμα, αφού δεν υπάρχουν αρκετά ψάρια για αλιεία. Κάποιοι σοφοί άνθρωποι είπαν ότι ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει για το νερό.
    Πιστεύετε ότι θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα χωρίς να ρίχνουμε τις ευθύνες στον Ποσειδώνα και την κατάρα του; Ο καθένας μας αρχικά πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και με κάποιον πολύ απλό τρόπο να μπορούσε να κάνει την αρχή. Ίσως να μπορούσαμε να λύσουμε την κατάρα του Ποσειδώνα, προσπαθώντας όλοι μαζί για ένα καλύτερο μέλλον.
    Αξίζει να προσπαθήσουμε…

1 σχόλιο: