Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Επίσκεψη στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στο πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης Α. Τρίτσης

Την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013, των τριών Ιεραρχών, επισκεφτήκαμε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στο γραφείο επικοινωνίας που διατηρεί στο πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης Α. Τρίτσης.


Αρχικά, ενημερωθήκαμε για την ιστορία του πάρκου και για τα προβλήματα διαχείρισης που αντιμετωπίζει λόγω της οικονομικής κρίσης. 
Στη συνέχεια, μιλήσαμε για τα κοινά χαρακτηριστικά όλων των πουλιών (φτερά, ράμφος, πούπουλα, γεννούν αυγά) και τα ομαδοποιήσαμε στις παρακάτω κατηγορίες:
  • Υδρόβια
  • Παρυδάτια
  • Καλοβατικά
  • Θαλασσοπούλια
  • Αρπακτικά
  • Στρουθιόμορφα 
Ακόμη, ενημερωθήκαμε για τα είδη των πτηνών που βρίσκουν καταφύγιο στο πάρκο κατά τη διάρκεια του έτους.


Εντοπίσαμε φωλιές, πουλιά και διάφορους καρπούς.
Συνολικά, εντοπίσαμε παπαγάλους, σπίνους, σουσουράδες, καρακάξες, σπουργίτια, κοτσύφια, κοκκινολαίμηδες, δεκαοχτούρες, φαλαρίδες, χήνες, νερόκοτες και κορμοράνους.
Εκτός από τα πουλιά, εντοπίσαμε νεροχελώνες, βατράχια, μέλισσες και σαύρες.






Είδαμε πάπιες, τις οποίες και ταΐσαμε.


Παρατηρήσαμε την οσμή και τη διαφάνεια του νερού της λίμνης, μετρήσαμε το βάθος της ..
 

..και το pH του νερού της,

Περπατήσαμε στη φύση, καταγράψαμε διάφορα φυτά και είδαμε το φαινόμενο του ευτροφισμού στις καλαμιές που βρίσκονται στην άκρη της λίμνης. Μας επισημάνανε ότι αυτό το φαινόμενο είναι δυνατό να οδηγήσει στην εξαφάνιση των λιμνών.



Τα φυτά που εντοπίσαμε και φύονται στις άκρες της λίμνης είναι οι καλαμιές, τα νεροκάλαμα, τα βούρλα και τα ψαθιά. Τα φυτά και δέντρα που εντοπίσαμε στην υπόλοιπη έκταση του πάρκου είναι κυπαρίσια, φυστικιές, ακακίες, πλατάνια, γαλατσίδες, άγριες ρόκες, μολόχες και πεντάνευρα.




1 σχόλιο: